Zaloguj się |  Zarejestruj się

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Scorpions
PostWysłany: Nie Mar 14, 2010 9:14 pm 
Image

Cytuj:
Po trwającej 40 lat karierze i sprzedanych ponad 100 milionach egzemplarzy płyt, niemiecki zespół Scorpions ogłasza ostatnią w swoim dorobku premierę płytową. Zapowiadany, jako ostatni pełnowymiarowy album w dyskografii bandu - 'Sting In The Tail', ukaże się już 22 marca 2010 r.

1. Raised On Rock
2. Sting In The Tail
3. Slave Me
4. The Good Die Young
5. No Limit
6. Rock Zone
7. Lorelei
8. Turn You On
9. Sly
10. Spirit Of Rock
11. The Best Is Yet To Come

Powiem tylko tyle, że jestem ogromnie zaskoczony tym albumem - jest fantastyczny i każdemu gorąco go polecam ;) Panowie godnie pożegnali się ze sceną... z chęcią pojechałbym na jakiś koncert z trasy pożegnalnej :roll:

Temat postu: Re: Sting in the Tail - nowy album Scorpions'ów
PostWysłany: Pon Mar 15, 2010 9:46 am 
Awatar użytkownika
Miejscowość: Łódź
A mógłbyś powiedzieć coś więcej? Szczególnie jak wypada w porównaniu z "Humanity Hour I", który jak dla mnie był zdecydowanie ich najlepszym albumem, bijącym na głowę te ich przeboje z przełomu lat 70 i 80tych.

Profil  Offline

Temat postu: Re: Scorpions- Sting in the Tail -nowy album
PostWysłany: Pon Mar 15, 2010 12:54 pm 
Tomek, mam w planach napisanie nieco dłuższego tekstu dotyczącego tego albumu - nie zapomnę wspomnieć przy okazji o porównaniu z Humanity: Hour I :) mam nadzieję, że jesteś w stanie trochę poczekać - chciałbym to skończyć dzisiaj, najpóźniej jutro

PostWysłany: Pon Mar 15, 2010 2:40 pm 
Awatar użytkownika
Bardzo dobrze, w takim razie czekam na recenzje.

Profil  Offline

PostWysłany: Pon Mar 15, 2010 3:29 pm 
z góry przepraszam, ale ciężko jest radzić sobie z 60% monitora zamiast 100%... mała awaria :? poza tym nie chciałem pisać o wszystkich piosenkach, bo praktycznie zabrałbym radość ze słuchania. Mam nadzieję, ze wyważyłem w miarę sensownie ten tekst.

data wydania: 13.03.2010
data startu sprzedaży: 19.03.2010 (w Polsce 22.03.2010)

W niedzielę 24 stycznia 2010, niemiecki zespół Scorpions ogłosił, że płyta 'Sting In The Tail' będzie ostatnią w ich karierze. W 2012 roku, po światowej trasie koncertowej, weterani hard rocka zakończą karierę. Co ciekawe, sam tytuł albumu nawiązuje do końcowego punktu ciała skorpiona - do jego żądła w ogonie. Te 40 lat na scenie minęło jak jeden dzień...

Siedemnasty i zarazem ostatni studyjny ma ukazać się 19 marca 2010. Jest on kluczowy, gdyż zamyka wielki dorobek tego zespołu, powinien zatem być naprawdę dobry, a jak wygląda to w rzeczywistości? Zaczyna się dobrze, w kawałku 'Raised on Rock' Klaus Meine wspomina o swoim dzieciństwie - 'cause I was raised on rock'. Bez wątpienia jest to doskonałe otwarcie, zamknięcia karriery zespołu z Hanoweru. Już intro sugeruje, że Scorpionsi nie osiedli na laurach i chcą nam zaserwować kolejną porcję doskonałego rocka. Następna, tytułowa piosenka nie dorównuje poprzedniej, jednak trzyma wysoki poziom, podobnie jak reszta znajdująca się na albumie. Pojawiają się tutaj zarówno wspaniałe rockowe ballady, takie jak: 'Lorelei', 'Sly' czy 'The Best Is Yet To Come' jak i mocniejsze kawałki: 'No Limit', tudzież 'Spirit of Rock'. Warto również wspomnieć o 'The Good Die Young' i 'Turn You On'. Według mnie, pierwszy może śmiało walczyć z 'The Best Is Yet To Come' o miano najlepszego utworu całej płyty. Drugi zaś jest ciekawy pod względem kompozycji, na początku zostajemy uśpieni spokojnym intro, które w okamgnieniu przeradza się w dziki, pełen mocy utwór.

Album różni się znacznie od poprzednika - Humanity: Hour I, jednak oba zawierają doskonałe piosenki. Jednak Sting in the Tail jest moim zdaniem lżejszy i bardziej pogodny. Tak, jakby artyści chcieli nas pocieszyć: 'Take my hand, the best is yet to come'.

Po premierze albumu rusza dwuletnia trasa koncertowa 'Get Your Sting And Blackout World Tour'. Rozpoczyna się w dzisiaj (15.03.2010) w Pradze, pozostałe znane terminy to:

18.03.2010 Moskwa
10.04.2010 Mons
20.04.2010 Mińsk
07.05.2010 Lipsk
08.05.2010 Monachium
12.05.2010 Frankfurt
14.05.2010 Stuttgart
15.05.2010 Longirod
19.05.2010 Paryż
21.05.2010 Liévin
22.05.2010 Straßburg
29.05.2010 Berlin
30.05.2010 Zwickau
01.06.2010 Hanower
05.06.2010 Ioannia
07.06.2010 Thessaloniki
09.06.2010 Patras
12.06.2010 Recklinghausen
19.06.2010 Columbia, MD
07.09.2010 Meksyk
14.09.2010 Santiago de Chile
12.11.2010 Mannheim
13.11.2010 Kolonia
19.11.2010 Hamburg

miejmy nadzieję, że zespół pojawi się również w Polsce :)

PostWysłany: Pon Mar 15, 2010 6:40 pm 
Miejscowość: Wrocław
Właśnie słucham..... Co do koncertów w Polsce jestem ich prawie pewna. Słuchałam krótkiego wywiadu w Trójce z Pawłem Mąciwodą, który stwierdził, że bardzo by chcieli by był to nie jeden koncert. Czas pokaże.

Profil  Offline

Temat postu: Scorpions - Hamburg 19.11 - wyjazd z Poznania
PostWysłany: Czw Wrz 16, 2010 10:51 am 

Wybierasz się na koncert? Jeśli tak mam dla Ciebie świetną propozycję. Tego dnia organizujemy przejazd z Poznania.
Podstawiamy busy w umówione miejsce. Auta o bardzo wysokim standardzie podróżowania, klimatyzacja, nawigacja, wygodne fotele oraz audio CD. Muzyka leci taka jaką kto przyniesie. Możecie zabrać swoje ulubione płyty

Atrakcyjna oferta cenowa 169 zł / osoba- w dwie strony!!!

Kierowca zostaje na miejscu, a co za tym idzie wszystkie zbędne rzeczy można pozostawić w busie.

Nie musisz spieszyć się na pociąg z myślą by się nie spóźnić. Nasz bus wyjedzie wtedy, gdy będzie już komplet. Godzina wyjazdu do ustalenia. Miejsce wyjazdu - Dworzec Letni.
Powrót natomiast planowany jest zaraz po koncercie (około 30 minut po zakończeniu festivalu jak wszyscy się znajdą i będą gotowi do drogi).

Nasi kierowcy mają co najmniej kilkuletnie doświadczenie w przewozie międzynarodowym osób. Zadbają by podróż przebiegała miło, sprawnie i co najważniejsze bezpiecznie.

Kontakt

Agata Nawrocka
667-599-708
wyjazdownia@wp.pl :D

Profil  Offline

Temat postu: Re: Scorpions
PostWysłany: Czw Lis 04, 2010 2:31 pm 
Awatar użytkownika
Miejscowość: Szczecin
O tam, nie zauważyłem wcześniej tego tematu ;) Koncertu w Polsce śmiało możemy się spodziewać. Być może w przyszłym roku, może w kolejnym, zobaczymy.

Gdzieś tam wyżej wyczytałem opinię, że Humanity Hour 1 to najlepszy album Scorpions ;) Powiem tak: nie jest to zły album, tyle że to nie jest ani muzyka Scorpions ani dla Scorpions. Kilka kawałków fajne, dobrze przyjęły się na koncertach, ale większość to taka radiowa papka. Sting In the Tail bije na głowę wspomniane HH1. Klasyczny hard rock/ heavy metal w czystej postaci, jak za najlepszych lat.

Profil  Offline

PostWysłany: Czw Lis 04, 2010 9:34 pm 
Awatar użytkownika
Ja tam wolę tak świetne zaaranżowaną radiową papkę, niż ten klasyczny hard rock ; )

Profil  Offline

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 12:07 am 
Awatar użytkownika
Kwestia gustu.

To może powiem inaczej: starym fanom HH1 z reguły się nie podoba. Z kolei ludzie, którzy nie mieli ze Scorpions specjalnie do czynienia zazwyczaj oceniają album wysoko (no bo w końcu jest nowoczesny, są tam dwa świetne numery, ładne melodie itp.). Ja jednak za taką muzyką nie przepadam

Profil  Offline

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 9:02 am 
Awatar użytkownika
Odwieczny dylemat- czy nagrywać po raz tysięczny nową wersję "Blackout", czy też może zrobić coś troszeczkę innego, co mogłoby nie do końca zaspokoić gusta najbardziej ortodoksyjnych fanów. Sam się bardzo cieszę, że Scorpions- zespół który raczej nie jest znany z odwagi (chociaż z drugiej strony, były już rzeczy w rodzaju "Eye II Eye") i szukania dróg do przodu, zdecydował się na nagranie nowoczesnej, świetnie zaaranżowanej płyty z pomysłem. Mocnej, pasującej jako rock XXI wieku.

Profil  Offline

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 9:52 am 
Awatar użytkownika
Nowoczesnej, świetnie zaaranżowanej - jak najbardziej. Desmon Child i spółka wiedzą jak produkuje się płyty, Ale czy mocnej? 70% albumu to poprockowa papka, zbudowana na zasadzie popowa zwrotka, mocniejszy refren. Są oczywiście ze dwie perełki ale to trochę mało, żeby obronić całość.

Ale tak jak mówiłem, zapewne kwestia gustu. Niemniej jednak, HH1 został w całości napisany przez drużynę Desmona, Scorpions mimo, że wpisani jako współautorzy nie uczestniczyli ani w komponowaniu, ani w tworzeniu aranżacji. Dlatego nie czuć tam charakteru Scorpions. Tę płytę mógłby nagrać ktokolwiek inny i gdyby nie wokal to byłaby w zasadzie identyczna.

Rozwój, nowe kierunki? Ok, Scorpions sporo kombinowali w latach 90-tych, złagodzenie brzmienia, flirt z elektroniką, potem była płyta z orkiestrą (bardzo udana z resztą) i akustyczna... I większość z tych projektów nie wyszła im najlepiej. A w muzyce hard and heavy zawsze sprawdzali się dobrze, tak więc niech się lepiej na starość trzymają sprawdzonych wzorców ;)

Profil  Offline

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 6:43 pm 
Awatar użytkownika
Co jak co, ale Scorpions zdobyli wielką popularność jako kompozytorzy melodycznych, bardzo przebojowych kawałków, i łatwo wpadających ucho, radiowych balladek. Więc jak dla mnie zarzut trochę dziwny wobec ich ostatnich dokonań...

Niespecjalnie mnie też obchodzi, kto był rzeczywiście głównym autorem płyty, ale jeśli to ma tak brzmieć, to zdecydowanie panowie powinni częściej współpracować z zewnętrznymi muzykami.

Profil  Offline

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 9:56 pm 
Awatar użytkownika
Tomek napisał(a):
Co jak co, ale Scorpions zdobyli wielką popularność jako kompozytorzy melodycznych, bardzo przebojowych kawałków, i łatwo wpadających ucho, radiowych balladek.

przebojowych kawałków - jak najbardziej, ale radiowych balladek? Chyba tylko w Polsce.

Poza tym jest poważna różnica między melodyjnym, przebojowym rockowym graniem, a radiową popową papką. Oczywiście się nawzajem nie przekonamy, kwestia gustu, różnic oczekiwań. Chodzi mi tylko o "Więc jak dla mnie zarzut trochę dziwny wobec ich ostatnich dokonań" ;)

Profil  Offline

PostWysłany: Pon Lis 08, 2010 3:22 pm 
pojawiły się terminy na 2011... :D

10.05.2011 Władywostok
12.05.2011 Khabarovsk
14.05.2011 Krasnoyarsk
16.05.2011 Nowosybirsk
19.05.2011 Ekaterinburg
21.05.2011 Kazań
23.05.2011 Krasnodar
25.05.2011 Moskwa
26.05.2011 St. Petersburg

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Góra Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum